Artikelen

Start / Artikelen / Leven en wonen in "Tiny Houses"

Leven en wonen in "Tiny Houses"

Microwoningen zijn een trend die over de hele wereld is gegroeid. Vandaar de Engelse titel, aangezien er niet echt een goede Nederlandse vertaling is. In de Verenigde Staten, het thuisland van de Tiny House-beweging, worden alle huizen van minder dan 46,5 vierkante meter gezien als kleine huizen, maar velen wonen veel kleiner dan dat.

Zelfs in Nederland en de rest van Europa hebben mensen de vruchten geplukt van minimalisme. Omdat het moeilijk is om woonruimte te vinden in grote steden waar velen willen wonen en studeren, en omdat velen het zich niet kunnen veroorloven om groot te wonen. Maar ook geheel vrijwillig, voor de eigen portemonnee en het milieu. Met een kleinere woning wordt ook de ecologische voetafdruk kleiner.

Het kan gaan om het settelen in een caravan, een zelfgebouwde keet op wielen, een woonboot of earthship, maar ook een gewone Zweedse blokhut met ruimte voor normale voorzieningen als een wasmachine, douche en flatscreen TV.


Geld over voor andere dingen

Omdat elke vierkante meter geld kost, is een kleine woning goedkoper in aankoop, goedkoper in bezit, goedkoper om te huren en goedkoper om te verwarmen, waardoor de bewoner de mogelijkheid heeft om geld aan andere dingen te besteden. Vrijwillige eenvoud, of downshifting zoals het met een internationaal woord wordt genoemd, is een trend die een lager verbruik mogelijk maakt en een eenvoudiger leven met minder bezittingen en minder werkuren. Of gewoon meer vrijheid, wat u daar ook mee doet.

In een wereld waarin status en gadgets steeds belangrijker worden, waar geld wordt geleend als nooit tevoren om een kostbaar leven te kunnen leiden waar men zich misschien niet eens beter door gaat voelen, is het een natuurlijke stap dat steeds meer mensen ervoor kiezen om uit die race te stappen en op zoek gaan naar nieuwe manieren om het geluk te vinden. Aangezien een woning voor de meeste mensen de duurste uitgave is, is het eigenlijk vanzelfsprekend om daar te beginnen.


Houd de boel schoon

En of het nog niet genoeg is dat veel dingen ons niet automatisch het geluk brengen... kan ook welvaart ons ook een gevoel van opsluiting geven, hoe groot we ook kiezen om te leven. "Wie wat bewaart, die heeft wat", wordt wel eens gezegd, maar als het hebben van veel eigendommen die u bijna nooit gebruikt ertoe leiden dat u een groter huis moet hebben dan u eigenlijk nodig heeft, dan is dat toch eigenlijk een gigantische verspilling? Mahatma Gandhi zei ooit: "Als u meer dan 50 dingen bezit, zijn het de dingen die u bezitten."

Zo kan een kleinere woning voor meer vrijheid zorgen. In een klein huisje is het makkelijker om de orde te bewaren dan in een groot huis. Of liever gezegd, er is geen alternatief! Met 15 vierkante meter, zoals in een tuinhuisje, of 25 vierkante meter, zoals in een Zweedse blokhut, kunt u niet naar hartenlust inrichten met een hoop rommel die u aan de ene kant niet wilt hebben, en aan de andere kant niet kwijt wilt. Als u opruimt en de dingen wegdoet die u niet nodig heeft of gebruikt, zult u wat u wél nog heeft extra waarderen.


Er zijn altijd oplossingen

"Leuke gedachte, maar voor ons zou het niet werken", zeggen velen die nog nooit serieus hebben geprobeerd om op een kleine oppervlakte te wonen, maar wat moet u dan precies opgeven? Als we het erover eens zijn dat een overvolle zolder geen teken van geluk en voorspoed is, wat onderscheidt het kleine huisje dan van het grote? We hebben ook vastgesteld dat een klein huisje vereist dat u het continu netjes houdt, maar dat is ook geen opoffering.

Dan blijft de uitdaging om oplossingen te vinden voor het ruimtegebrek dat ontstaat. In landen als China en Hong Kong is de gemiddelde leefruimte per persoon minder dan de helft in vergelijking met Nederland, dus miljarden mensen hebben deze vragen al voor hun neus gekregen. U hoeft waarschijnlijk niet zo ver te gaan om uitwegen te vinden, vooral omdat de trend van kleine huisjes zo sterk is. Ikea heeft complete keukens met kookplaten, spoelbakken, oven, magnetron en opbergruimte voor oppervlakten zo klein als 1,2 meter breed.

En wie voor zo’n tienduizend euro een compleet huisje van Polhus heeft gekocht, kan zich vaak een hoogwaardige inrichting veroorloven. In een klein huisje zal het nog steeds goedkoop zijn, wat nóg een voordeel is van klein wonen.