Artikelen

Start / Artikelen / Zweedse blokhut, de ruimtebesparende keuze

Zweedse blokhut, de ruimtebesparende keuze

Als u een reportage ziet over mensen die in Zweedse blokhutten wonen, valt het u dan op hoe efficiënt alles is? Elk ding heeft een specifieke plek en hoewel het huis klein is, voelt het niet te krap. De sleutel is dat elk oppervlak slim is ingedeeld. 

Niet alleen wat zichtbaar is, maar ook wat niet zichtbaar is. Een slaapzolder om dubbel gebruik te kunnen maken van de oppervlakte, zitmeubels met ingebouwde opberging, planken en kasten aan de muren zorgen ervoor dat alle ruimte waardevoller wordt dan in een grotere woning waar u niet even voorzichtig omgaat met elke centimeter.

Maar het is geen doel op zich om uit te kunnen breiden. Een hal wordt niet mooier omdat u uw schoenen op veel verschillende plekken kunt zetten en een keuken wordt niet mooier omdat u een heel aanrecht kunt vullen met afwas.

Neem bijvoorbeeld een caravan, waar u door efficiënt gebruik van alle oppervlakten een heel gezin op enkele vierkante meters kunt huisvesten. Dit komt doordat de tafels tot bedhoogte kunnen worden verlaagd en daarmee het aantal slaapplekken kan worden vergroot. De bedden die 's nachts worden gebruikt om in te slapen, worden overdag zitplaatsen. Onder de bedden is er opslagruimte voor zowel batterijen als kleding, en alle wanden hebben kasten voor eten en persoonlijke bezittingen.

Hetzelfde geldt voor Zweedse blokhutten, maar dan met grotere marges. Omdat een blokhut ongeveer twee keer zo hoog is als een caravan, kunt u ook met ruimte werken. Het lijkt misschien overbodig om meer dan drie meter plafondhoogte te hebben in delen van uw huisje, maar door het volume voelt het huis groter aan. Voeg daar veel en grote ramen aan toe die zowel een goede lichtinval garanderen als uitzicht bieden, zodat u zich nooit opgesloten voelt.

In tegenstelling tot de caravan is ook de Zweedse blokhut flexibel in te richten. Een huis dat niet op de snelweg mag worden rondgereden hoeft niet te beschikken over vaste wandkasten of zitplaatsen die aan de vloer worden vastgeschroefd. Met klapstoelen en tafels kan de gebruiksruimte van één kamer in een mum van tijd meerdere keren per dag worden gewijzigd.

Deze oplossingen hoeft u niet eens zelf te bedenken, al kan het wel leuk zijn. Er zijn bedrijven die de hele dag bezig zijn met het ontwerpen van stoelen die zowel opgevouwen onder het bed kunnen worden opgeborgen en uitgevouwen kunnen worden tot een extra tafel, trappen met een ingebouwde boekenplank, bedden die met een elektrische lier tot aan het plafond kunnen worden gehesen en normale, efficiënte slaapbanken.