Artikelen

Start / Artikelen / Slimme inrichting

Slimme inrichting

De meeste mensen die wel eens in een caravan of camper hebben verbleven, hebben opgemerkt hoe slim alles is uitgedacht. Elk oppervlak is optimaal gepland, overal zijn opbergruimtes en veel meubels hebben meerdere functies. De stoelen hebben opbergruimte onder de zitting, een tafel kan worden verlaagd zodat deze samen met de bank ernaast een bed vormt, gereedschap, emmers en blikken zijn opvouwbaar om zo min mogelijk ruimte in te nemen wanneer ze niet in gebruik zijn. Niets wordt aan het toeval overgelaten!

Deze manier van denken kan ook in huizen die niet op wielen rijden worden gebruikt, vooral bij het decoreren van kleine huisjes zoals Zweedse blokhutten en tuinhuisjes, waar het ook belangrijk is om elk hoekje te benutten.


Denk flexibel

Bij het inrichten van kleine ruimtes is het misschien wel het belangrijkste om veelzijdig te denken. Elk meubel dat twee of meer functies heeft, is ruimtebesparend.

Het gebruikelijkste multifunctionele meubel is waarschijnlijk de slaapbank. Dit is praktisch wanneer u af en toe overnachtende gasten krijgt en ze een goede slaapplaats wilt kunnen bieden zonder een bed uit de berging te hoeven slepen (en bovendien vloeken over dat het 360 dagen per jaar in de weg staat wanneer het niet wordt gebruikt). Als de slaapbank niet nodig is voor overnachtingen, klapt u het bedgedeelte in en krijgt u een normale bank.

Stapelbare krukjes zijn een andere, slimme, tijdelijke oplossing. Op die momenten dat u veel gasten heeft, is het erg handig als u extra stoelen tevoorschijn kunt halen, maar het loont zich niet genoeg om veel stoelen te hebben en deze op te bergen als ze niet nodig zijn.

Andere flexibele oplossingen zijn klapstoelen en klaptafels, die eenvoudig te verplaatsen en te verwijderen zijn, zodat het interieur altijd bij de situatie past. Wandstoelen en tafelbladen die direct aan de muur worden vastgeschroefd en worden uitgeklapt wanneer ze nodig zijn, zijn een andere manier om extra zitplaatsen en werkbanken te creëren wanneer dat nodig is.


Gebruik de muren

Een andere sleutel tot de perfecte inrichting in tuinhuisjes en Zweedse blokhutten is om niet alleen optimaal gebruik te maken van het vloeroppervlak, maar ook van wanden en plafonds. Met kasten en planken langs de muren krijgt u veel extra opbergruimte, waar bijna altijd een tekort aan is in kleine huisjes.

Stapelbedden zijn ook een manier om in meerdere lagen te denken, en daardoor het dubbele voordeel van elke vierkante meter te krijgen. Een werkplek in de vorm van een bureau reikt zelden of nooit tot aan het plafond, dus daar kunt u een bed plaatsen of waarom niet een kast of garderobe?

De hoeken zijn bijzonder moeilijk om op een slimme manier te gebruiken, maar er zijn zowel kasten als planken die speciaal zijn ontworpen voor hoeken, om zo de ruimte maximaal te benutten. Zo heeft badkamerfabrikant Svedbergs bijvoorbeeld een speciaal ontworpen hoekwastafel met bijbehorend meubel en hoekspiegelkastje ontwikkeld om toch gebruik te kunnen maken van de vaak vergeten hoeken.


Trucs voor het kleine huisje

In kleine huisjes voelt men zich al gauw opgesloten en heeft men het gevoel dat er geen ruimte is om te bewegen. Daar zit natuurlijk wel wat in, in een tuinhuisje kunt u geen danscursussen geven, maar voor een groot deel gaat het om een gevoel dat met simpele middelen weg te toveren is.

Inrichten met lichte kleuren zorgt dat een ruimte als groter wordt ervaren dan deze in werkelijkheid is, en als dat saai voelt, is er niet veel verf nodig om dat te veranderen. Dat is een van de vele voordelen van het inrichten van kleine ruimtes.

Spiegels zijn een andere manier om licht toe te voegen en tegelijkertijd de illusie te wekken dat de ruimte groter is. Als er meerdere mensen in een Zweedse blokhut of tuinhuisje wonen, kunt u met behulp van gordijnen bepaalde kamers afschermen om zo een beetje privacy te creëren wanneer dat nodig is. In tegenstelling tot muren kunnen ze gemakkelijk worden weggeschoven, weggehaald of opgevouwen wanneer ze niet nodig zijn. Flexibiliteit is zoals gezegd een terugkerend thema voor het slim inrichten van kleine huisjes.


Prioriteiten stellen

Het is belangrijk wat u koopt als u kleine ruimtes heeft, maar het is misschien nog wel belangrijker wat u níet koopt. Met 15 of 25 vierkante meter kunt u het zich gewoon niet veroorloven om het huis te vullen met meubels en spullen die "best handig" zijn.

Er zijn veel fabrikanten die gespecialiseerd zijn in inrichting voor kleine huisjes. De caravanindustrie heeft veel dingen die ook in gewone huizen passen, en de kleine botenindustrie heeft ook slimme oplossingen voor ruimte-uitdagingen op het land. Maar soms is de eis voor meubels en inrichting zo specifiek, zowel qua afmetingen als functie, dat u het misschien het beste zelf kunt doen. Dat is meestal zowel de goedkoopste als de beste optie, en bovendien ook nog eens de leukste.