Artikelen

Start / Artikelen / Kan men wonen in een Zweedse blokhut?

Kan men wonen in een Zweedse blokhut?

Zweedse blokhutten zijn klein, praktisch en relatief goedkoop. Ze zijn zeer geschikt als kantoor aan huis of gastenverblijf, maar is het echt mogelijk om te wonen op 25-30 vierkante meter? Het lijkt onwaarschijnlijk als u een grotere woning gewend bent, maar er zijn mensen die zich geheel vrijwillig in campers en caravans vestigen, en die zijn nóg kleiner.

Natuurlijk is het mogelijk om in een Zweedse blokhut te wonen! Als er een slaapkamer, badkamer, keuken, woonkamer en opslagruimte is, heeft u alles wat u nodig heeft. Door de slaapkamer op zolder te plaatsen, bespaart dat u in principe een hele kamer. Er is eigenlijk geen reden om stahoogte te hebben in een kamer waar u gaat slapen. Badkamers hoeven niet zo groot te zijn als u de ruimte goed gebruikt. Een open keuken-woonkamer bespaart ook ruimte en ruimte zorgt ervoor dat het niet te krap aanvoelt.

De Tiny House-beweging heeft al lang grote bekendheid in de Verenigde Staten, maar recentelijk is het ook in Europa populairder geworden. Met behulp van slaapbanken en inklapbare meubels is het mogelijk om de behoefte aan ruimte te verminderen, en hoeveel spullen heeft u nou echt nodig? Minimalisme is een andere trend in opkomst.

Er is zit ook een milieuaspect vast aan de woning. Kleinere huizen verminderen de menselijke milieu-impact omdat het goedkoper wordt om zowel te bouwen als te verwarmen. Daarnaast wordt de woning goedkoper, zowel qua aanschaf als in lopende kosten. Als u klein woont, kunt u zich exclusieve materiaalkeuzes veroorloven, want het zal er niet veel duurder op worden, en de onderhoudskosten voor een Zweedse blokhut zullen een fractie zijn van de onderhoudskosten van een groter huis.

Met een Zweedse blokhut staat u zo buiten. U bent altijd slechts een paar stappen verwijderd van de voordeur. Het lijkt misschien irrelevant, maar het is gemakkelijker om in harmonie met de natuur te leven in een Zweedse blokhut dan in een appartement dat een paar verdiepingen hoog ligt, niet alleen omdat u weet dat de woning een minder grote impact op deze planeet achterlaat.

In veel grote steden is de gemiddelde woonoppervlakte per persoon niet veel groter dan 30 vierkante meter, en met slimme oplossingen is het geen probleem om dit nog met een paar vierkante meter te verminderen. Velen die het hebben geprobeerd, willen niet terug naar een grotere woning. Het is niet alleen een kwestie van geld. In een Zweedse blokhut bent u overal dichtbij en nodigt het compacte huis uit tot orde. Het kan gewoon niet rommelig zijn als u klein woont, dat werkt niet. Daarnaast is het is ook nog eens heel snel schoon te maken. Wonen in een Zweedse blokhut wordt al snel een vanzelfsprekende levensstijl.