Artikelen

Start / Artikelen / De houtgestookte hottub, de nieuwe ontmoetingsplek

De houtgestookte hottub, de nieuwe ontmoetingsplek

Hoe vaak praat u met een groep andere mensen? Misschien niet zo vaak, in ieder geval niet meer zoals voorheen. De nieuwste technologie heeft veel voordelen, maar heeft ook het persoonlijke gesprek verdrongen. Neem bijvoorbeeld de lunchruimte op uw werk. Voorheen was het een plek voor een momentje met uw collega's en om samen te lunchen. Misschien kwam u er niet alleen tijdens de lunch samen, maar ook tijdens de koffiepauzes. Maar toen had iedereen een smartphone en ineens waren medemensen niet meer nodig om sociaal te zijn, gezelschap is beschikbaar op ons telefoonscherm.

Hetzelfde geldt voor thuis. Als men erin slaagt het hele gezin tegelijk aan tafel te krijgen, kunt u ervan uit gaan dat er een tv, laptop of telefoon in de weg staat voor de persoonlijke omgang. We geven het meestal op, we koken, sturen een groepsappje dat het eten klaar is en dan kan iedereen een portie halen en het eten opwarmen in de magnetron.

Zelfs werkvergaderingen worden niet langer vanzelfsprekend onder vier of meer ogen gehouden, daar hebben we Skype of Teams voor, waarmee we ons op verschillende locaties kunnen bevinden. Het is goed dat de technologie er is, maar bent u het er niet mee eens dat het niet helemaal hetzelfde meer zal zijn, en er iets verloren gaat?

Maar laten we de strijd voor persoonlijke samenkomsten niet opgeven, we moeten er gewoonweg nieuwe vormen voor vinden. Eén daarvan is de houtgestookte hottub. Een paar mensen verzamelen in een warme, houtgestookte hottub is niet alleen fijn, het is ook een hopeloze plek om uw telefoon mee naartoe te nemen. Deze zou binnen de kortste keren worden beschadigd door vocht. Zelfs als u een waterdicht model zou aanschaffen maken stoom en waterspatten het volledig onmogelijk om het scherm te zien.

Misschien zullen de jongste leden van het gezin, die nog nooit een wereld zonder smartphones hebben meegemaakt, ontdekken dat het eigenlijk best prettig en rustgevend is om tijd volledig zonder technologie door te brengen. Maar zelfs ouderen, die zich misschien een tijd herinneren dat de telefoons nog aan de muur vastzaten, moeten er misschien aan herinnerd worden dat er iets speciaals is aan het kunnen gebruiken van lichaamstaal en het ervaren van de gezichtsuitdrukkingen van hun gesprekspartners.

Hoe fantastisch de technische ontwikkeling ook is, mensen hebben slechts 100 procent focus en als we die gaan verdelen over schermen, toetsenborden, speakers en Powerpoint-diagrammen en daarnaast de ruimte in zich opnemen, praten en luisteren, dan merken we dat dit geen optie is. Geen enkele uitvinding ter wereld kan daar iets aan veranderen. Ja, misschien de houtgestookte hottub, die alles vervangt behalve de persoonlijke ontmoeting. Maar wel alleen vanaf de schouders en naar boven, maar dat kan eigenlijk best goed volstaan.