Artikelen

Start / Artikelen / Buitentoilet - de milieuvriendelijke toekomst

Buitentoilet - de milieuvriendelijke toekomst

Het bouwen van een buitentoilet is niet een poging om de klok 200 jaar terug te draaien. Integendeel! Tegenwoordig weten we dat het niet goed is voor het milieu om menselijke afvalstoffen te mengen met water, ze te transporteren naar een zuiveringsstation waar het water dan weer gezuiverd moet worden. Deze manier van verwerking is duur voor zowel de aarde als de portemonnee, of het transport nu in buizen en leidingen of met behulp van een zuigwagen plaatsvindt. Zowel "nummer één" als "nummer twee" kunnen in plaats daarvan worden gebruikt in de teelt door het afval in mest te veranderen.

Steeds meer mensen die een toilet aanschaffen, vooral bij vakantiehuisjes, realiseren zich wat een sterk alternatief een traditioneel buitentoilet voor de gewone wc is. Er zijn geen leidingen, putten of tanks voor nodig, wat betekent dat het gebouw bijna overal kan worden geplaatst, niet per se waar de grond het gemakkelijkst in te graven is of de juiste hoogte heeft, ver van de geboorde waterput of inkomende waterleidingen. Als u strikt kijkt naar welke arbeidsinspanning vereist is, wint het buitentoilet het gemakkelijk van het binnentoilet met de bijbehorende driekamerput of septic tank, vochtschermen en tegels.

Voor het toilet zelf zijn er verschillende oplossingen, van een eenvoudig vat tot een geavanceerd composttoilet. Het kan afhangen van hoeveel mensen gebruik maken van het buitentoilet, gemeentelijke regels voor het hanteren van latrines of hoe groot uw behoefte is aan bodemverbeteraars. Voor een privé buitentoilet voor een gezin zijn er allerlei mogelijkheden, voor allerlei budgetten. Het is gewoon een kwestie van rondkijken in ons assortiment en een variant kiezen die past bij uw eigen wensen.

Tot dusver worden er vooral buitentoiletten aangeschaft voor zomerhuisjes en voor andere plekken waar een binnentoilet niet mogelijk is. Maar misschien is het een kwestie van tijd voordat we weer een buitentoilet aanschaffen voor bij ons woonhuis, in ieder geval als aanvulling op de moderne badkamer.

Dan is er nog de mythe dat het buitentoilet een stinkend, vies huisje vol vliegen is. Misschien als u het huisje niet goed onderhoudt of het niet schoonmaakt, maar er is geen reden om uw buitentoilet zo te behandelen. Met gesloten containers, ventilatoren en schoorstenen zou een buitentoilet net zo geurloos moeten zijn als elke andere ruimte. Een buitentoilet is niets om u voor te schamen, zoals honderd jaar geleden. Tegenwoordig is het een manier om te laten zien dat u iemand bent die letterlijk verantwoordelijkheid neemt voor uw eigen shit. Beroemdheden tonen trots hun buitentoiletten in kleurrijke thuis-bij rapportages, in de weekbladen staat er "Buitentoilet van het jaar" en de bouwprogramma's bouwen deze monumenten als succesvolle milieu-initiatieven. Word ook een trotse buitentoileteigenaar!