Artikelen

Start / Artikelen / Het schilderen van een gevel - Tips voor het schilderen van uw houten huis

Het schilderen van een gevel - Tips voor het schilderen van uw houten huis

Als u aan woningbouw denkt, is het waarschijnlijk vooral het bouwproces dat u voor u ziet. Maar feit is dat het goed schilderen van de gevel minstens zo belangrijk is. Onbehandeld hout vergaat in een mum van tijd, barst en vergrijst. De grootste boosdoener is geen regen of sneeuw, maar de UV-stralen van de zon wanneer u uw huis opnieuw moet schilderen. Dat zegt Stefan Wahlberg, technisch adviseur bij AkzoNobel, het verfconcern met bekende merken als Nordsjö, Cuprinol en Hammerite. 

Welke kleur moet u kiezen voor een huis in geschaafd vurenhout van Polhus? 
Een ongepigmenteerde, dat wil zeggen kleurloze, olie gaat maar een paar jaar mee voordat het tijd is om opnieuw te schilderen. Een gepigmenteerde olie gaat 3-4 jaar mee en met vernis kunt u 5-6 jaar vooruit voordat het weer zover is. Een zogenaamde dekvernis, een mengsel van vernis en dekkende verf, gaat 10-12 jaar mee voordat het huis opnieuw moet worden geschilderd, maar het beste van alles is een dekkende acrylaatverf, die de gevel 15-16 jaar beschermt.

Stefan Wahlberg, technisch adviseur bij AkzoNobel

Als u uw houten huis gaat schilderen, zijn voorbereidende werkzaamheden vereist

Bij de eerste schilderbeurt moet het hout eerst geïmpregneerd worden, dit is vooral belangrijk om het eindhout in het snijvlak van de stam te verzadigen, maar Stefan Wahlberg raadt aan om bij het schilderen van een houten huis alle houtoppervlakken te impregneren met een impregneerolie op waterbasis. Dit biedt een effectieve bescherming tegen algen en schimmels. Vervolgens dient het hout te worden beschilderd met een grondverf (geldt als u het huis gaat schilderen met een dekkende verf) en als afwerking brengt u twee keer een laag dekkende verf/vernis aan. Bij het opnieuw schilderen is ook wat voorbereidend werk vereist. Eerder geverfde oppervlakken moeten worden gewassen en afgespoeld en loszittende verf en grijs hout moet worden weggeschraapt/geschuurd. Eventuele houten oppervlakken moeten worden geïmpregneerd en er moet een grondverf worden aangebracht (geldt als u het huis gaat schilderen met een dekkende verf) voordat u het afmaakt met een laag topverf. Bij het schilderen is het belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen voor zowel een mooi als duurzaam resultaat. 

Zorg ervoor dat het hout droog is voordat u gaat schilderen

Hout mag geen hoger vochtgehalte hebben dan 16 procent. Dat hebben de Polhus bouwpakketten bij levering, maar als het tijdens het hele bouwproces geregend heeft, moet u het hout laten drogen. Als u schildert wanneer de ondergrond te nat is, bestaat het risico dat de verf niet hecht, waardoor er zogenaamde blaarvorming ontstaat als u het vocht insluit. Een goede manier om het vochtgehalte te controleren is door een vochtmeter aan te schaffen. De goedkoopste kosten een paar tientjes. Goedkoop, als u nagaat wat een huis en verf kost.

Wees niet bang om het huis zelf opnieuw te schilderen.

Verfexpert Stefan Wahlberg denkt dat enthousiaste amateurs het huis absoluut zelf kunnen schilderen, van buiten en binnen. Maar het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen. Breng zo vaak olie, grondverf en verf aan als gespecificeerd voor een optimaal resultaat. Het kan iets meer kosten en iets langer duren dan de huiseigenaar had gehoopt, maar uiteindelijk loont het om nauwkeurig te zijn.

"Bij het schilderen is het belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen voor een mooi en duurzaam resultaat."

Stefan Wahlberg, technisch adviseur bij AkzoNobel