Artikelen

Start / Artikelen / Tuinhuisje – een gastenhuisje op uw perceel

Tuinhuisje – een gastenhuisje op uw perceel

Een tuinhuisje kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden: thuiskantoor, schuur, donkere kamer, werkplaats… maar misschien kunt u een tuinhuisje het best gebruiken wanneer u plotseling te weinig opbergruimte heeft. Als u niet zo vaak nachtgasten heeft, hoeft u eigenlijk geen extra slaapkamer in te richten. Er zijn maar weinig mensen die dit doen, want dan staat de kamer volledig ongebruikt wanneer er niemand op bezoek komt, wat voor de meesten van ons de normale situatie is.

Bovendien betekent het een enorme verandering om meerdere dagen bezoek te krijgen. Overdag gaat het goed. Als de gasten niet de hele dag op pad zijn, verstoren ze de routines nog steeds niet zo erg. 's Nachts is dit anders. De gasten hebben hun circadiane ritme niet gesynchroniseerd aan dat van u. Ze gaan ofwel enkele uren na u naar bed óf ze staan op op een tijdstip van de dag waarop u wilt slapen. Vooral 's ochtends hebben we niet veel zin om onze routines aan te passen. We willen opstaan als de wekker gaat. Daarna hebben we onze rituelen in de badkamer zonder vrienden en kennissen, hoe leuk we ze ook vinden.

In plaats daarvan een gastenverblijf in de vorm van een tuinhuisje kunnen aanbieden, is zowel praktisch als luxueus. Daar staat hij dan, klaar om gasten op korte termijn te huisvesten. Een bed, nachtkastjes, lampen - meer is niet nodig. Natuurlijk zou het leuk zijn om een volledig uitgeruste badkamer aan te kunnen bieden, maar als het nood hoog is, is er misschien wel een gastentoilet waar uw gasten gebruik van kunnen maken zonder het hele huis wakker te maken.

Een keuken is ook niet nodig, hoewel het misschien mogelijk is om een kitchenette in het tuinhuisje te plaatsen. Voor de meeste mensen is een koffiezetapparaat een pre, dus zet er een neer en/of een waterkoker en uw gasten kunnen zich 's ochtends enkele uren vermaken.

Ondanks een logeerbed in het tuinhuisje, kan het ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Het huisje kan dienen als berging of hobbyruimte wanneer u geen overnachtende gasten heeft. Maar het is toch handig voor wanneer er ineens bezoek langskomt dat graag zou blijven slapen. U heeft waarschijnlijk enkele uren om het beddengoed te verschonen, te ventileren en te poetsen. Het is toch een veel kleiner project dan het ontruimen van de kinderkamer of plek proberen te maken in de woonkamer zodat er ruimte is voor een aantal matrassen.

Als de vraag komt, dan weet u het. "Natuurlijk kunnen jullie blijven slapen, geen probleem, dat vinden we alleen maar leuk." Ja, dat zegt men altijd, maar met een tuinhuisje op uw perceel zal u het daadwerkelijk menen.