Artikelen

Start / Artikelen / Sauna - een plek om te zijn wie u bent

Sauna - een plek om te zijn wie u bent

De wereld loopt over van personen die op jacht zijn naar statussymbolen. Het is belangrijk om de juiste kleding, de juiste stijl, het juiste kapsel en de goede auto te hebben. Om nog maar te zwijgen van gezien worden met de juiste mensen. Alles om maar te laten zien dat men zelf succesvol is, iemand om naar op te kijken en serieus te nemen. Nooit eerder was de mensheid zo geobsedeerd door status.

Maar er zijn gelukkig plekken waar kunt ademhalen en uzelf kunt zijn. Eén daarvan is de sauna. Hier wordt u niet alleen schoon en zweet u de restproducten van het lichaam uit. Hier zuiveren we ook onze binnenkant. In een sauna ziet niemand of u rijk of arm bent, of u een paar Italiaanse designerschoenen of plastic sandalen voor de deur heeft staan. Hier hoeft u niet op uw hoede te zijn en kunt u zichzelf zijn. Zulke plekken hebben we nodig.

In de sauna brengt u geen tijd door met mensen op basis van hun klasse. Geslacht of leeftijd doen er ook niet toe in de sauna. Een sauna is een lege ruimte. het enige dat beschikbaar is, zijn bankjes en een saunakachel. Sommige mensen praten graag in de sauna, en dat kan prima. Sommigen kiezen niet alleen voor een sauna om schoon te worden, maar ook omdat de sauna een gezellige ontmoetingsplaats is, misschien juist omdat men niet wordt beoordeeld op financiële status, en op basis van gelijke voorwaarden kan communiceren. Het is onmogelijk om te weten of iemand die een handdoek draagt er financieel goed voor staat of dat hij/zij een werknemer of directeur, priester of werkloos is. In de sauna zijn we allemaal gelijk.

En er is niets anders te doen in een sauna dan praten, dus met het juiste publiek kunt u lange verhalen vertellen, over eerdere saunabaden, bijzondere saunametgezellen of iets heel anders. In Finland, waar sauna een religie is, werd in 2010 de film "The Naked Man" gemaakt, waar mannen elkaar ontmoeten in de sauna en praten over gevoelens. Maar vrouwen kunnen dat ook! De Finse journaliste Anne Hietanen heeft een hele reeks interviews gedaan in een sauna, waar ze in elke aflevering een andere vrouw interviewde over haar relatie met haar lichaam.

Veel en lang praten is misschien niet het meest typische voor Finnen, die vaak als een beetje stil en introvert worden beschouwd. Het is ook prima om rustig te zitten en te genieten van de intense hitte die u omsluit vanaf het moment dat u de saunaruimte binnenkomt tot het tijd is om weer eruit te gaan. U hoeft niet te praten als u dat niet wilt.