Artikelen

Start / Artikelen / Het monteren van een saunakachel en schoorsteen

Het monteren van een saunakachel en schoorsteen

Monteer brandwerende platen in de hoek van de kamer waar de saunakachel moet worden geplaatst. Deze platen kunnen vervolgens worden geverfd of bedekt met tegels, maar vergeet dan niet om een coating te kiezen die bestand is tegen de hitte en niet zal verkleuren. De platen kunnen ook worden gelaten zoals ze zijn. Met de saunakachel op zijn plaats zijn het toch geen blikvangers.

Plaats de vloerbeschermingsplaat in de met brandwerende platen bedekte hoek, en plaats de saunakachel erop. Laat zeker een decimeter ruimte tussen de muur en de saunakachel, zodat het gemakkelijk is om het hele gebied schoon te houden van roet en houtsnippers.

Met met de kachel op zijn plaats meet u het schoorsteengat in het plafond. Het gat moet niet alleen plaats bieden aan de schoorsteen, maar ook een veiligheidsafstand aanhouden. Vanaf de schoorsteen moet er minimaal tien centimeter over zijn tot brandbaar materiaal, oftewel de tand-en-groefplanken van het dak. Eventueel isolatiemateriaal aangrenzend aan de schoorsteen moet de juiste brandveiligheidsklasse hebben, zodat het bestand is tegen de hitte.

Bevestig de schoorsteen aan de saunakachel en kit alle openingen af met de meegeleverde kachelkit. De ongeïsoleerde pijp moet aan de onderkant zitten. Bouw dan verder met de geïsoleerde pijpen, die op dezelfde manier worden afgekit.

De dakdoorvoer zelf wordt van bovenaf afgedicht met een sterke rubberen pakking. Voordat deze wordt bevestigd, wordt een royale hoeveelheid van de meegeleverde siliconen aangebracht, waardoor de hele constructie waterafstotend is. Onder het plafond wordt een plafondafdichting aangebracht. Het bovenste deel van het rookkanaal, op het dak, is bedekt met een kap die voorkomt dat er water in de pijp komt.

Mocht u tijdens de werkzaamheden vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met ons op en dan helpen we u met advies en instructies. Hetzelfde geldt voor de schoorsteenveger, met wie u als laatste contact opneemt voor inspectie als u klaar bent en voordat u de saunakachel in gebruik neemt.