Artikelen

Start / Artikelen / Hoeveel mag het huis kosten?

Hoeveel mag het huis kosten?

Bij het bouwen van een huis lopen de kosten al snel op. Het is moeilijk om van tevoren te weten wat alles kost, want terwijl u bezig bent duiken er onvoorziene kosten op en ineens zit u met een huisproject waarvan u niet goed weet hoe u het financieel rond moet krijgen.

Een manier om dit te voorkomen (naast uw huiswerk doen en proberen zoveel mogelijk te weten te komen voordat u begint) is om van tevoren te bepalen hoeveel geld u kan en wil uitgeven aan een Zweedse blokhut of tuinhuisje. Het is bovendien verstandig om voor de zekerheid een ruime marge te nemen en u dan aan het plan houden.

Als klant moet u zich eerst afvragen hoeveel het huis mag kosten. Als u niet het huis kunt krijgen dat u wilt voor het geld dat u kunt investeren, kunt u wachten tot u het zich wél kunt veroorloven. Binnen redelijke grenzen natuurlijk, het heeft geen zin om uw hele leven te wachten op het moment dat u een kasteel met een gouden gevel aan kunt schaffen. Maar u moet ook geen huis kopen waar u hooguit half tevreden mee bent, want dan zal u waarschijnlijk nooit helemaal tevreden zijn.


Maak een spaarplan

Een spaarplan of budget is niets bijzonders. Het gaat erom dat u alles op een rijtje zet en uitrekent hoeveel bewegingsruimte u heeft. Als u eenmaal heeft uitgerekend hoeveel u nodig heeft en hoeveel u kunt sparen, weet u hoe lang het zal duren.

Hier is het belangrijk om goed afgewogen doelen te stellen. De bedragen die u kunt sparen mogen geen onhaalbare geluksberekeningen zijn, u moet niet verwachten dat u een hoger bedrag opzij kunt zetten dan wat in werkelijkheid mogelijk is. Maar ook de andere kant op moet het redelijk zijn, zodat u wel het gevoel heeft dat het doel binnen bereik is. U kunt natuurlijk niet drie decennia lang op water en brood te leven, dan moet u de eisen verlagen zodat u het niet beu wordt.


Sparen

Als het bedrag wat u spaart niet voldoende is, zorg dan dat u dit kunt verhogen! De eerste stap is om de huishoudelijke uitgaven door te nemen en te kijken wat kan worden verminderd of verwijderd. Er zijn misschien wel goedkopere abonnementen om op over te stappen (of abonnementen die kunnen worden opgezegd zonder dat iemand ze zou missen) of dure en onnodige verzekeringen.

Ook kunt u proberen om nieuwe creatieve manieren te vinden om geld te besparen, zoals naar het werk fietsen, niet meer elke keer buiten de deur lunchen maar in plaats daarvan lunch van thuis meenemen of boodschappen voor een hele week doen bij een goedkopere supermarkt in plaats van steeds kleine boodschappen te halen in de buurtwinkel. Alle beetjes helpen en elke gespaarde cent telt.


Ga voor de kortere weg

Dat het moeilijk is om u voor alle onvoorziene gebeurtenissen te wapenen en vooraf zeker te weten wat de eindnota zal zijn, geldt niet alleen voor geld, maar ook voor tijd. Er is namelijk een andere factor die de neiging heeft om tijdens een woningbouw ongecontroleerd uit de hand te lopen: tijd. Echt alles duurt langer dan u had gedacht. Daarnaast gaat er veel tijd verloren aan andere zaken dan het bouwen zelf, zoals het vinden van materiaal van de juiste kwaliteit tegen een goede prijs.

Als u beseft dat dit niet de juiste weg is voor u, is er een manier om "vals te spelen". Als u een kant-en-klaar huis van Polhus koopt, als bouwpakket of voorgemonteerd, kunnen de meeste dingen vooraf worden voorspeld.