Artikelen

Start / Artikelen / Vind de juiste opwarmmethode

Vind de juiste opwarmmethode

Ook wanneer u niet van plan bent uw tuinhuisje of Zweedse blokhut tijdens de koude maanden van het jaar te verwarmen en te gebruiken, moet u een soort vorstbeveiliging installeren als u water heeft aangesloten en niet elk jaar opnieuw het hele systeem wilt legen.

Wie de woning als permanente woning wilt gebruiken, of in ieder geval ook in de winter als gastenverblijf wilt kunnen gebruiken, moet eerst de woning isoleren. Dikkere muren zorgen voor lagere stookkosten omdat de warmte anders dreigt weg te lekken, en u voor niets aan het stoken bent.

Een voordeel van kleine huisjes is dat ze beduidend goedkoper op te warmen zijn dan grotere huizen, wat het aantal mogelijkheden vergroot. Om het maximale uit de woning te halen, is het belangrijk om de juiste warmtebron te kiezen. Hier zijn een aantal van de meest gebruikelijke opties.


Direct werkende elektriciteit

Dit is verreweg de gemakkelijkste manier om een huis te verwarmen. Als u voor radiatoren met een stekker kiest, dan hoeft u niet eens een elektricien in te huren om ze aan te sluiten. Ga gewoon naar de dichtstbijzijnde elektronicawinkel of ijzerhandel en koop een aantal redelijk grote radiatoren, dan is het alleen nog maar een kwestie van naar huis rijden en ze in het stopcontact steken.

In een groter huis is direct werkende elektriciteit een veel te inefficiënte warmtebron die niet economisch verdedigbaar (en niet milieuvriendelijk) is, terwijl het voor een tuinhuisje de voor de hand liggende eerste keuze is. Elektrische radiatoren zijn makkelijk te verkrijgen en er zijn geen grote investeringen voor nodig. Vooral als u van plan bent om de woning in de winter niet zo veel te gebruiken, is het lastig om een ander alternatief te vinden dat voordelig is.

De laatste tijd hebben olieradiatoren een grote stap vooruit gezet, omdat ze voor een comfortabele en gelijkmatige warmte zorgen. De klassieke elektrische radiatoren zijn iets goedkoper, maar hiermee loopt u het risico dat de lucht droog wordt, wat vooral in een klein huis problematisch kan zijn.


Houtkachel

Van hout wordt meestal gezegd dat het drie keer verwarmt - wanneer u het hout hakt, wanneer u het naar binnen draagt en wanneer u het brandt. Het is mogelijk om kant-en-klaar brandhout te kopen en deze aan huis te laten bezorgen, maar dat is wat duurder én u krijgt minder beweging.

Het grootste voordeel van het branden van hout is dat het snel verwarmt, ook al is het huis erg koud. Dit is vooral erg handig wanneer u het huis niet de hele tijd gebruikt. Als u onverwachte nachtgasten krijgt, kunt u het huisje in slechts een uur verwarmen. Een houtkachel kan ook goed gecombineerd worden met een elektrische radiator. Dan heeft u de basiswarmte van de radiator en een vuurtje als u snel tegen een lagere prijs wilt verwarmen.

De initiële kosten van houtverbranding zijn hoger dan de aanschaf van elektrische radiatoren. Zowel de schoorsteen als de kachel kosten best wat geld, hoewel de laatstgenoemde ook tweedehands kan worden gekocht. Maar de gezelligheidsfactor van een knapperend berkenhouten haardvuur met de kenmerkende houtgeur kan nauwelijks in geld worden uitgedrukt.


Luchtwarmtepomp

Met een luchtwarmtepomp kan het verwarmen duidelijk goedkoper zijn dan met direct werkende elektriciteit. De initiële kostprijs ligt duidelijk hoger, maar met de efficiënte pompen van vandaag mag dit zeker op korte termijn ook als alternatief voor in een Zweedse blokhut worden meegerekend.

Dan hebben we het vooral over een zogenaamde lucht/luchtwarmtepomp. Simpel gezegd is het een kastje dat u aan een buitenmuur hangt, dat warme lucht uit de buitenlucht haalt en deze het huis in blaast. Een beetje zoals een koelkast, maar dan andersom. Zoals u weet is lucht gratis, maar de pomp zelf kost geld, zowel om te kopen als om te gebruiken. De laatste jaren zijn ze echter zuiniger geworden en het is dan ook geen toeval dat u dit "kastje" bij steeds meer mensen aan de muur ziet hangen.

Een lucht/water-warmtepomp werkt op dezelfde manier, maar in plaats van warme lucht naar binnen te blazen, verwarmt deze het water voor een aantal radiatoren in huis. Het is iets ingewikkelder en in een huis van 25 vierkante meter of minder voelt zo'n verwarmingssysteem op waterbasis een beetje overdreven.


Zonnecellen

Net als de lucht is ook zon gratis, en in een klein huis met een laag verbruik kunnen zonnepanelen op het dak zowel voor verwarming als voor verlichting zorgen. Er worden dan zonnepanelen geïnstalleerd op het dak, die batterijen opladen die vervolgens zowel lampen als luchtwarmtepompen kunnen aandrijven.

Als u fulltime in het huis woont en een goede boiler, een thuisbioscoopsysteem, enkele computers en een elektrisch fornuis wilt, zullen de zonnepanelen niet uw volledige elektriciteitsbehoefte dekken. Zeker omdat het seizoen met de hoogste warmtebehoefte ook het seizoen is met de minste zon en daglicht. Als een van de vele puzzelstukjes kan zonne-energie toch worden meegenomen.


Andere alternatieven

Het hangt allemaal af van wat u nodig heeft en wat andere gebouwen in de buurt als warmtebron gebruiken. Misschien kan de nieuwe Zweedse blokhut op uw perceel ervoor zorgen dat u alvast op zoek gaat naar energiealternatieven waar u al langer nieuwsgierig naar was, zoals geothermie, aardwarmtesonde, zeewaterwarmtecentrale, warmtedistributie, windenergie... een aardwarmtesonde inboren om een Zweedse blokhut te verwarmen zou even gek zijn als het installeren van een mazoutketel in een tuinhuisje, maar als u ervoor kiest om verschillende warmtebronnen te combineren dan zijn er bijna eindeloze mogelijkheden.