Artikelen

Start / Artikelen / Een saunabad is een gezondheidsbad

Een saunabad is een gezondheidsbad

De mens gaat al sinds mensenheugenis in de sauna. Vooral in de herfst en winter is het heerlijk om weg te kruipen in een warme sauna, of deze nu elektrisch verwarmd of houtgestookt is. Maar in de sauna gaan is niet alleen comfortabel, maar ook een pure gezondheidskuur. Studies tonen aan dat regelmatige in de sauna zitten het immuunsysteem versterkt, het risico op hart- en vaatziekten vermindert, de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt, spanningshoofdpijn en depressie vermindert en het lichaam een detox-effect geeft. Zo wordt u niet alleen van buiten schoon, maar ook van binnen.

Wat gebeurt er dan in het lichaam als we in de sauna zitten? De lichaamstemperatuur stijgt tot koortsniveau. Dat klinkt misschien niet gezond, maar koorts brengt veel goeds met zich mee. De oppervlakkige bloedvaten worden verwijd, het hart gaat sneller kloppen en we gaan zweten.

Zweten zorgt ervoor dat het lichaam metalen en restproducten wegspoelt die zich in het lichaam hebben opgehoopt. Het hart pompt meer bloed rond, iets wat ook gebeurt als we sporten en ook zeer gezond is. Het hart wordt versterkt, wat betekent dat bloeddruk, bloedvetten en bloedsuiker worden genormaliseerd. De aanmaak van witte bloedcellen neemt toe en op deze manier wordt het immuunsysteem versterkt waardoor de kans op verkoudheid afneemt. En alsof dat nog niet genoeg is, blijkt uit een Fins onderzoek dat bij mannen van middelbare leeftijd die dagelijks een sauna nemen het risico op hart- en vaatziekten halveert.

In een ander Fins onderzoek volgden de onderzoekers vijftien jaar lang 1.700 mannen en vrouwen, en toen bleek dat degenen die 4-7 keer per week naar de sauna gingen duidelijk minder kans hadden om vroegtijdig te overlijden aan hart- en vaatziekten dan degenen die niet de sauna ingingen of maximaal één keer per week. Dit geldt ongeacht geslacht en leeftijd.

Er is zelfs een lager risico op dementie bij degenen die 4-7 keer per week naar de sauna gaan. Het is een beetje onduidelijk waarom, maar onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland denken dat het misschien komt doordat het cardiovasculaire systeem ook de hersenen aantast. Als het hart zich goed voelt, is de kans groter dat de hersenen dat ook doen.

En u hoeft niet in een driecijferige temperatuur te zitten totdat u eruitziet als een kreeft. 60-80 graden is genoeg, tien minuten per sessie. Zelfs sauna's met lagere temperaturen, tot 40 graden, helpen bij spanningshoofdpijn en depressie. En hoe zit het dan met erna in het ijskoude water springen of in de sneeuw rollen, heeft dat nut? Waarschijnlijk niet, het is de warmte die gunstig is, niet de temperatuurschommelingen zelf. Maar als u er een fijn gevoel aan overhoudt kunt u het gewoon blijven doen. Het belangrijkste lijkt te zijn dat u gedurende uw leven in de sauna blijft gaan.