Artikelen

Start / Artikelen / Een klein kamertje om na te denken

Een klein kamertje om na te denken

Veel mensen denken dat een buitentoilet een vervallen, vies huisje is met een deur die niet goed dicht kan. Daar gaat men naar binnen, doet wat men moet doen, gaat weer naar buiten en hoopt dat het lang zal duren tot de volgende keer. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een buitentoilet moet een stabiel en uitnodigend huisje zijn waar u de tijd wilt nemen.

Het hangt allemaal af van hoe u het ontwerpt. Een goed buitentoilet heeft voldoende ruimte. Er is geen reden om achteruit het huisje in te moeten omdat het te klein is om zich in om te draaien. Natuurlijk kunt u er wat tuingereedschap opbergen dat u wilt beschermen tegen regen en sneeuw, maar alleen als er de ruimte voor is.

Dan is er het kleurenschema. Het klassieke buitentoilet is aan de buitenkant rood. Dit hoeft niet zo te zijn, maar het zeker een optie. Maar van binnen is het belangrijk dat het niet donker en somber is. Dat maakt het huisje kleiner en donkerder. Bovendien wordt het ook moeilijker om het schoon te houden. Kies liever voor lichte kleuren. Wit of een natuurlijke houtkleur bijvoorbeeld. Dat maakt het huisje een stuk gezelliger.

Als het om het interieur zelf gaat, zou u moeten streven naar zowel een gezelligheidsfactor als praktische keuzes. Zet geen spullen op de vloer waar u tegenaan kunt lopen. De bezoeker van het toilet moet bij binnenkomst niet over een hele toiletpapiervoorraad of emmers tuinafval hoeven te struikelen. Door de vloer leeg te houden, is het ook gemakkelijker om te poetsen. Tijdens bepaalde seizoenen sleept men al gauw modder en vochtige bladeren naar binnen. Zorg er daarom voor dat het gemakkelijk schoon te maken is.

Dan is het beter om planken aan de muren te bevestigen, waarop elk voorwerp zijn eigen plekje heeft. Een boekenplank met boeken en tijdschriften is decoratief en vervult zijn functie. Zelfs als u niet het type toiletlezer bent, geeft het rust en een gevoel van welzijn. Hang gerust een gedetailleerd schilderij of een poster aan de wand waar de bezoeker naar kan kijken en kan wegdromen. Als de wanden neutraal en licht zijn, mag er best een beetje kleur aan worden toegevoegd.

Maar de beste afleiding is misschien wel een raam, in de deur of de wand, zodat er naar buiten gekeken kan worden. Of koop een tweedelige, zogeheten staldeur, waarbij u ervoor kunt kiezen om het bovenstuk open te laten als het weer het toelaat. De natuur is een uitzicht dat u nooit zal vervelen en als u geluk heeft ziet u door het raam een hert of ander wild dier.