Artikelen

Start / Artikelen / Buitensauna's, meer dan alleen maar hout

Buitensauna's, meer dan alleen maar hout

Hout is een fantastisch bouwmateriaal. Alle houtsoorten zien er anders uit en hebben verschillende eigenschappen. Bij het bouwen van een sauna is het belangrijk om het juiste hout te kiezen, dat zowel hitte kan weerstaan als koel aanvoelt tegen de huid. Saunahout mag niet te veel warmte opnemen.

En het moet er ook goed uitzien, maar als het om de bankjes gaat, de zithoek van de sauna, is de functie het belangrijkst. Kies daar zeker een voor een knoestvrije houtsoort die niet te heet wordt. Voor het paneel van de wanden hoeft u het niet zo nauw te nemen. U kunt daar dezelfde houtsoort kiezen, maar het is ook mogelijk om het geheel te breken met een andere soort. Bij het kiezen van het paneel is het een eigenlijk een kwestie van smaak of u knoesten wilt vermijden. Het is ongetwijfeld het meest stijlvol op die manier, maar knoesten waarbij hars langs de muur heeft gelopen, hebben ook hun charme.

Espen is een lichte houtsoort die perfect is voor de sauna en daarom waarschijnlijk de meest populaire houtsoort is, die zowel voor bankjes als voor muren geschikt is. Maar omdat het hout zo licht is, is het gevoelig voor vuil. Als u het hout oliet, wordt de kleur donkerder, dieper en het oppervlak duurzamer. U kunt ook warmtebehandeld espenhout gebruiken voor uw sauna. Deze behandeling maakt het hout ook donkerder en duurzamer. Het hout wordt in een zuurstofvrije kamer verwarmd tot een temperatuur van 200 graden. Hierdoor veroudert het materiaal op een kunstmatige manier. De weerstand tegen rotten en schimmel neemt toe terwijl de hars in het hout verdwijnt.

Elsenhout is iets roodachtig en van nature donkerder dan onbehandeld espenhout, maar lichter dan warmtebehandeld. Elsenhout zal ook beter houden als het is ingeolied en net als espenhout kan het worden geslepen tot nieuwstaat. Naast espen- en elsenhout is essenhout waarschijnlijk de meest voorkomende houtsoort voor een sauna. Het is een donkerdere houtsoort die populair is in buitensauna's omdat het een exclusieve indruk geeft.

Sparrenhout en grenen zijn misschien niet zo exclusief omdat het hout overal verkrijgbaar is, maar deze houtsoorten zijn ook geschikt voor in de sauna. Voor de bankjes moet sparrenhout echter worden vermeden omdat het hars kan afgeven en het in principe onmogelijk is om knoestvrije sparren te produceren.

Meer exotische houtsoorten zijn ceder, abachi en radiata pine. Ze zijn zeker duurder dan de gebruikelijke houtsoorten, maar er wordt niet veel materiaal gebruikt voor de sauna, dus als u wat extra te besteden heeft, kan dat. Maar waarom eigenlijk? Een traditionele sauna met espeninrichting is zowel stijlvol als praktisch.