Artikelen

Start / Artikelen / Zo bouwt u uw oranjerie

Zo bouwt u uw oranjerie

Heeft u wel eens overwogen om een oranjerie te bouwen? Zo ja - doe het! Het leven is veel te kort om alleen maar te dromen over dingen die vrij gemakkelijk te realiseren zijn. Koop een bouwpakket van Polhus en het zal goedkoper zijn dan het kant-en-klaar te kopen, maar het zal veel sneller zijn dan het helemaal vanaf nul op te bouwen. Simpelweg het beste van twee werelden.

Inhoud

Een kant-en-klare oranjerie als bouwpakket

Een oranjerie in een bouwpakket heeft veel voordelen. U weet vooraf wat het gaat kosten en hoe het eindresultaat eruit komt te zien. En het allerbelangrijkste: het is gemakkelijk! Een bouwpakket van Polhus is ook voor wie geen bouwervaring heeft in een mum van tijd in elkaar te zetten. Alles is inbegrepen, hout, ramen, deuren, beslag etc. U hoeft niet uit te rekenen hoeveel materiaal u nodig heeft en loopt geen risico dat u bijbestellingen moet doen of veel hout of schroeven over heeft. De tekeningen zijn gemakkelijk te volgen en kunnen worden gebruikt voor een eventuele aanvraag van een bouwvergunning.

Er zijn twee verschillende soorten oranjerieën; vrijstaand en met wandmontage. Voor de verschillende soorten oranjerieën kunnen verschillende regels gelden, lees meer over welke regels er gelden voor tuinkassen . De klantenservice van Polhus is altijd beschikbaar als er vragen zijn.

Tuinkas Elizabeth
€ 5.790

Tuinkas Elizabeth

10 m² en 14 m²

Gezellige tuinkas / oranjerie in een tijdloos design - een weelderige ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Het bouwpakket wordt gemonteerd op een mooie, gemetselde fundering. In slechts een paar dagen is de tuinkas klaar om ingericht te worden!

  • Ingebouwde dakafvoer
  • Geproduceerd in Europa
  • 4 mm veiligheidsglas
Lees meer

Velen keren het woord oranjerie de rug toe. Het klinkt een beetje pretentieus, alsof het alleen iets is voor een professionele tuinman, en dan bij voorkeur in kasteeltuinen of grote herenhuizen. Maar een oranjerie is eigenlijk gewoon een verwarmde tuinkas waar u bomen en planten kunt laten overwinteren die anders het risico lopen een strenge winter niet te overleven.

Sinaasappels zijn zo'n voorbeeld, vandaar de naam oranjerie die van het woord "orange" is afgeleid. Niet het Engelse woord voor sinaasappel maar het Franse, omdat oranjerie van oorsprong een Zuid-Europees fenomeen is. De materiaalkeuze voor de gebouwen is sinds de 13e eeuw veranderd, maar verder is het meeste hetzelfde gebleven.

Oranjerie als serre gebruiken

Een oranjerie heeft doorgaans een tijdloos ontwerp. Niet te ingewikkeld, gemaakt met houtsnijwerk of felle kleuren. De oranjerie is een ruimte waar groen centraal staat, het gebouw zelf moet bij voorkeur opgaan in de omgeving. En eigenlijk is het logisch dat er oranjerieën naar de rest van Europa komen, omdat ze hier niet minder nuttig zijn dan in Zuid-Europa, integendeel! Naast planten die warmte nodig hebben om te overleven, kan een verwarmde serre worden gebruikt om het kweekseizoen te verlengen. In een oranjerie kunnen de planten voorgekweekt worden zodat u in het voorjaar kleine plantjes kunt planten in plaats van zaadjes in de grond te doen en helemaal van voren af aan te beginnen.

Tuinkas Jonas Aanbieding! Geldt alleen tot en met 31-8
€ 3.743 € 4.990

Stijlvolle wandgemonteerde tuinkas / serre die de ruimte om te kweken en voor gezelligheid maximaliseert! Kies ook een kwalitatieve tuinkas en word één van onze honderden tevreden klanten. Met een bouwtijd van slechts enkele dagen en flexibiliteit wat betreft de plaatsing van de deur, heeft u in een mum van tijd een nieuwe aanwinst voor uw leven in de natuur.

  • Ingebouwde dakafvoer
  • Geproduceerd in Europa
  • 4 mm veiligheidsglas
Lees meer

Als u direct buiten gaat kweken, dan moet u een aantal maanden extra wachten omdat er kans is op vorst. Anders kan een of meerdere ijzige nachten ervoor zorgen dat de hele plantenpopulatie doodgaat en moet u wachten tot het volgende jaar. De maanden die u wint door binnen te kweken, loopt u anders mis. Het kweekproces kan niet worden versneld, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk tijd te nemen. Hoeveel tijd u precies wint, hangt af van waar in het land, in welke plantenzone u woont en niet in de laatste plaats van welke planten u gaat kweken. Vooral planten die veel water bevatten zijn gevoelig voor kou, terwijl andere planten zowel kunnen worden gekweekt als geoogst als er sneeuw ligt.

Het is hetzelfde in de herfst. Sommige planten moeten misschien al in augustus worden geoogst als u ze niet in uw oranjerie hebt kunnen zetten, waar ze door kunnen blijven groeien tot de dag dat u ze wilt bereiden en vers op een bord wilt hebben. Uw eigen groenten en fruit oogsten en ze meteen opeten is een onverslaanbare ervaring.

Oranjerie en tuinkas - wat is het verschil?

Wat de oranjerie mogelijk onderscheidt van de tuinkas is de toepassing. Een tuinkas is meestal gewoon een huisje, geheel of gedeeltelijk van glas, om in te kweken. Met planten of kweekbedden in rechte rijen om de hoeveelheid vegetatie per vierkante meter te maximaliseren. Een oranjerie kan zoveel meer zijn: een serre, een huis om in te gedijen, een mooie mix van buiten en binnen waar u de voordelen van de natuur krijgt in de vorm van licht en begroeiing in combinatie met de warmte van een huis en bescherming tegen weersinvloeden. Als u een huis heeft gebouwd dat de hele herfst en winter verwarmd kan worden, dan is het toch zonde om het alleen te gebruiken om in te kweken? In een gezellige oranjerie zou u eigenlijk koffie moeten kunnen drinken of lunchen met goede vrienden, eigenlijk een soort combinatie van een tuinkas en een tuinpaviljoen . Dus maak plek voor een tafel, bankje, comfortabele stoelen of fauteuils.

Het sleutelwoord is flexibiliteit. Gedurende de vier seizoenen van het jaar zal de behoefte aan tuinkassen variëren. In de zomer en de herfst kunt u dagen en avonden vertoeven in de oranjerie, een huis met een aangenaam klimaat waar u altijd beschermd bent tegen regen en wind. Hier kunt u genieten van een glas wijn, gezelschapsspelletjes spelen of gewoon genieten en gezellig kletsen.

Tegen het einde van de herfst en in de winter is de oranjerie een weelderige oase waar zowel planten als hun eigenaren samen vol verwachting kunnen wachten op licht en warmte. U kunt hier buitenmeubels en kussens plaatsen in plaats van ze in de winter in een berging te zetten.

Als de winter overgaat in de lente, kunt u de bloemen en groenten van dat jaar planten in kweekbakken en zaadbakken in de oranjerie. Eerst als zaden, daarna als jonge planten die steeds grotere potten nodig hebben. Dan ontspruit het leven in de tuinkas, die gevuld is met geuren en groene bladeren, als een effectieve broeikas . Met elke voorbijgaande dag, zijn er steeds meer planten klaar om buiten geplant te worden, terwijl u de ruimte terug krijgt in uw serre.

Kies in alle rust een plek voor de oranjerie. Ga uit van het zonlicht, aangezien de oranjerie een tuinkas moet worden, moet er voldoende licht zijn. Bedenk ook waar op uw perceel u zowel heldere zomerdagen als donkere herfstavonden wilt doorbrengen. Misschien is de eerste plaats waar u aan denkt niet meteen de beste. Het huisje heeft een vlakke fundering nodig, maar aangezien het niet zo groot is, is het niet zo'n enorme klus om de grond te egaliseren waar het moet komen te staan. Bij twijfel kunt u de experts van Polhus raadplegen en met hen overleggen wat mogelijk en praktisch is.

Het bouwpakket wordt geleverd in plastic folie. U hoeft de folie alleen maar te verwijderen en de stappen in de handleiding te volgen. Binnenkort heeft u uw eigen oranjerie. Dan is het hoog tijd om te beslissen wat u gaat kweken.


Gerelateerd aan Oranjerieën

Alle Polhus Tuinkassen

Wandtuinkas