Artikelen

Start / Artikelen / Het bouwen en isoleren van een sauna

Het bouwen en isoleren van een sauna

Het bouwen en isoleren van een sauna is niet bepaald ingewikkeld, maar er zijn een aantal dingen waar u aan kunt denken om een perfect resultaat te krijgen.

Inhoud

Buiten een sauna bouwen

Een sauna bouwen kan normaal gesproken op twee verschillende manieren worden gedaan, waarbij de meest voorkomende manier het kopen van een sleutelklaar saunabouwpakket is. Alternatief kunt u een professioneel bedrijf ter plekke een sauna laten installeren. Het grootste voordeel van het kopen van een bouwpakket is dat het binnen enkele uren klaar kan zijn (vraag enkele vrienden om hulp). Voordat u begint met het bouwen van uw sauna is het goed om het volgende te weten:

{%mailerlite_assembly_guide_widget%}


Op de afbeelding ziet u Sauna Oscar

Er zijn verschillende criteria waarmee u rekening moet houden, afhankelijk van of u de sauna buiten of binnen bouwt. Het grootste voordeel van het bouwen van een houtgestookte sauna is dat u deze vrijwel overal kunt plaatsen. Creëer een schitterend uitzicht, plaats hem bij een meer of bouw een saunavlot. U kiest het zelf!

Binnen een sauna bouwen


Op de afbeelding ziet u Binnensauna Hasse

Hoeveel kost het om een sauna te bouwen?

De prijs voor het bouwen van uw eigen sauna is geheel afhankelijk van het type sauna dat u wilt bouwen en uw voorwaarden. Het kopen van een kant-en-klaar saunabouwpakket is meestal zowel gemakkelijker als goedkoper dan het inhuren van een professional om er een te bouwen. U kunt het natuurlijk allemaal zelf bouwen om de kosten te verlagen, maar het is niet iets dat we aanraden voor een beginner.

Wanneer u bouwpakketten van Polhus koopt, kunt u rekenen op de volgende, geschatte kosten:

Isoleren

De eerste stap bij het bouwen van een sauna is sauna-isolatie. Isolatie lijkt misschien onbelangrijk omdat de ruimte klein is en slechts sporadisch opgewarmd wordt, en dan tot zo'n hoge temperatuur dat een paar millimeter isolatiemateriaal er niet toe doet. Maar door zorgvuldig om te gaan met de isolatie, is de verwarming sneller op temperatuur en blijft de temperatuur ook makkelijker op een gelijkmatig en comfortabel niveau.

Wanneer u uw sauna bouwt, moet u 45-70 mm isolatie in het plafond plaatsen (voor vrijstaande sauna's) en bij voorkeur zowel in het plafond als in de muren voor binnensauna's. Bij voorkeur glaswol, wat onbrandbaar is, zijn vorm behoudt en gemakkelijk te verwerken is. Bij buitenmuren moet er een luchtspleet van minimaal 20 mm zijn tussen de sauna en de buitenmuur. Hetzelfde geldt voor het dak.

Kies een saunakachel

Er zijn twee verschillende soorten saunakachels waaruit u kunt kiezen. Het hangt er vanaf of u een vrijstaande sauna buiten, binnen of tegen de huismuur bouwt.

Houtgestookte saunakachel

Als u uw sauna buiten bouwt, gaat er niets boven het gevoel van een klassieke houtgestookte sauna. Zorgt voor een meer gelijkmatige warmte maar vereist een schoorsteen en metselwerk.

Elektrische saunakachel

Geschikt voor het binnen bouwen van een sauna in b.v. de kelder. Het feit dat deze wordt aangedreven door elektriciteit en binnenshuis wordt geplaatst, maakt het gemakkelijker om de sauna gedurende alle dagen van het jaar te gebruiken. Het enige dat nodig is, is een druk op de knop om te beginnen. Het effect van het apparaat moet worden bepaald door de grootte van de sauna. Hoe groter de sauna, hoe krachtiger het effect dat nodig is.

(Combi-saunakachel)

Werkt zowel als droge sauna en als stoomsauna, afhankelijk van of u water gebruikt om de luchtvochtigheid te verhogen.

Kies een paneel

Verschillende houtsoorten hebben verschillende eigenschappen. Naast de kleurverschillen, zijn ze ook verschillend in het aantrekken van warmte, iets wat u wilt vermijden. De ruimte moet warm zijn, niet de muren. Voor de saunabankjes wilt u ook een knoestvrij materiaal waar u lekker op zit, zoals elzen of espen, maar niets belet u om materialen te combineren in de sauna en bijvoorbeeld één houtsoort voor de wanden te kiezen, een andere voor het plafond en een derde houtsoort om op te zitten.

Saunadeur

Om veiligheidsredenen moet een saunadeur altijd naar buiten openen, omdat deze door vocht kan opzwellen en het gemakkelijker is om deze naar buiten te openen dan naar binnen, de saunaruimte in. Bovendien moet de deur bij voorkeur aan dezelfde muur zitten als de saunakachel, om de circulatie te optimaliseren.

Ventielen

Het lijkt misschien de verkeerde tactiek om de lucht in een sauna te ventileren, waar u eerst de tijd wilt hebben om deze tot een écht hoge temperatuur te verwarmen. Maar om de sauna warm te krijgen, moet de lucht kunnen bewegen.

Het inlaatventiel wordt zo ver mogelijk naar beneden geplaatst, zo dicht mogelijk bij de saunakachel. Het uitlaatventiel moet zich hoog op de muur of het plafond bevinden. Aan de andere kant, dat wil zeggen op de maximale afstand van het inlaatluchtventiel. De ventielen moeten even groot zijn en in dezelfde ruimte uitkomen voor een optimale ventilatie.

Sauna-inrichting

Er is veel geweldige sauna-inrichting en er zijn veel sauna-accessoires te koop. Bankjes, thermometers, houten emmers, lepels, borstels, hangers, krukjes en decoratie, maar een goede regel is om voor een vrij praktische inrichting te kiezen.

Wanneer u uw sauna bouwt, plaatst u de bankjes op zo'n manier dat u niet over elkaar heen hoeft te stappen als u naar binnen en buiten gaat, en houd het aantal decoraties beperkt.

Als u vragen of problemen heeft bij het bouwen van een sauna, mag u altijd contact opnemen met onze bouwexperts die u tijdens het hele proces helpen.


Gerelateerd aan het bouwen en isoleren van sauna's

Polhus Buitensauna / Sauna

Polhus Binnensauna's

Polhus Barrelsauna's

Polhus Sauna-accesoires

Montage van Saunakachels en Schoorstenen

De weg naar een goede fundering